Blog

5x gezonde recepten voor het kerstdiner

in Caloriearme recepten, Gezond afvallen 21 december 2023

De feestdagen staan weer voor de deur! De tijd van samen zijn, maar ook van lekker eten. Tijdens Kerst mag je natuurlijk alles eten wat je wilt. Ook als je een caloriearm dieet volgt, mag je echt wel genieten van een heerlijk kerstdiner. Je hoeft dan ook zeker niet op je calorieën te letten. Wil je toch iets gezonds op tafel zetten? Dan helpen wij je uit de brand met deze 5 gezonde kerstrecepten. Deze zijn gezond, maar ook lekker en feestelijk! 

Gezond eten tijdens de feestdagen

De feestdagen draaien om samenzijn en genieten van speciale momenten. En hier hoort nu eenmaal lekker eten bij. Gezond eten is belangrijk voor onze gezondheid, maar dit betekent echt niet dat je alleen maar gezond hoeft te eten tijdens kerst. Gezond eten gaat namelijk niet alleen over wat je op één moment eet, maar over je algehele eetpatroon. Al eet je tijdens de feestdagen iets minder gezond (of misschien helemaal niet gezond), dit betekent nog niet dat jij ongezond bent. Geniet van het eten en pak daarna de gezonde draad weer op!

1. Gezonde kerstkoekjes

Wil je iets lekkers bakken voor de feestdagen? Deze caloriearme koekjes zijn erg lekker en gezond! Ze zijn gemaakt van banaan, havermout, lijnzaad, koekkruiden en pure chocolade. Je mengt alle ingrediënten door elkaar en je bent klaar! 

2. Een feestelijke kerstsalade

Een kerstsalade is erg leuk als bijgerecht. En je kunt er alle kanten mee op. Gebruik bijvoorbeeld granaatappelpitjes om de salade er feestelijk uit te laten zien. Een goede, gezonde aanvulling op je kerstdiner als je het ons vraagt! Ook leuk om bij het gourmetten op tafel te zetten.

3. Zelfgemaakte pompoensoep

Ben je op zoek naar een gezond kerstrecept voor het voorgerecht? Soep past perfect bij kerst; en dan in het speciaal pompoensoep. Maak de soep het liefst helemaal from scratch. Kies dus zelf de ingrediënten en ga zelf aan de slag. Zelfgemaakte soep is namelijk een stuk goedkoper dan soep uit een pakje of blik. Daarnaast bevat het ook nog eens minder zout. 

4. Gevulde paprika’s 

In dit lijstje met gezonde kerstrecepten kon de gevulde paprika niet ontbreken. Dit recept bevat niet veel calorieën en is laag in koolhydraten. Vul de paprika’s met een kruidig gehaktmengsel of ga voor vegetarisch met champignons. Top dit af met kaas en je hebt een heerlijk gerecht. 

5. Een lekker toetje: mousse van fruit

Bij een kerstdiner hoort natuurlijk ook een toetje. Uiteraard mag je best een keer uitpakken, maar als je het toch gezond wilt houden, is deze mousse van fruit perfect. Je kunt zelf kiezen wat voor fruit je gebruikt. Wij hebben deze keer voor frambozen gekozen. Het enige wat je nodig hebt, is fruit, crème fraîche, light en agavesiroop. Pureer de frambozen of fruit naar keuze in een blender samen met de helft van de stroop. Vervolgens klop je de crème fraîche met de agavesiroop tot een luchtig mengsel. Dit voeg je samen; en je bent klaar!

    Cart