Blog

Bevat veganistisch eten minder calorieën?

in Caloriearm dieet, Gezond afvallen 20 mei 2024

Wanneer je denkt aan een veganistisch dieet, denk je aan een plantaardige, gezonde levensstijl. Maar betekent veganistisch eten ook automatisch minder calorieën? Veganisten eten geen dierlijke producten. Ze eten dus geen vlees of vis, maar ook geen zuivel of andere producten die van dieren afkomstig zijn. Toch betekent vegan eten niet altijd gezond eten. 

In deze blog kijken we of veganistisch eten daadwerkelijk minder calorieën bevat dan een dieet met dierlijke voedingsmiddelen.

Wat is veganistisch eten?

Tegenwoordig hoor je dat veel mensen vegan zijn. Hiermee wordt bedoeld dat zij een veganistisch dieet volgen. Tijdens dit dieet worden er geen dierlijke producten gegeten, inclusief vlees, zuivel en eieren. Het is anders dan een vegetarisch dieet omdat er naast vlees ook geen zuivel of andere producten die van dieren afkomstig zijn, worden gegeten. Veganistisch eten is niet alleen een dieet, maar ook een levensstijl. 

Bevat vegan eten minder calorieën?

Dan zijn we nu aangekomen bij de belangrijke vraag: bevat veganistisch eten minder calorieën? Plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden, bevatten over het algemeen minder calorieën per gram in vergelijking met dierlijke producten. Dit komt voornamelijk doordat de voedingsmiddelen een hoger water- en vezelgehalte hebben. Daarnaast bestaat een veganistisch dieet voor een groot deel uit groente en fruit. Deze zijn erg laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen.

Houd er rekening mee dat niet alle vegan voedingsmiddelen laag in calorieën zijn. Tegenwoordig komen er steeds meer vlees- en zuivelvervangers op de markt. Deze kunnen net zoveel of soms zelfs meer calorieën bevatten dan hun dierlijke tegenhangers. Ook voedingsmiddelen zoals noten, zaden en oliën kunnen erg calorierijk zijn.

Het draait om balans

Wanneer je graag minder calorieën wilt eten, kun je een veganistisch dieet volgen. Veganistische producten bevatten in veel gevallen minder calorieën dan dierlijke producten. Echter, niet alle vegan voedingsmiddelen zijn caloriearm.

Daarnaast kun je ook caloriearm eten wanneer je wel vlees en zuivel eet. De sleutel tot een caloriearm dieet, veganistisch of niet, is balans en consistentie. Zorg ervoor dat je niet alleen laag in calorieën eet, maar ook voedzame producten kiest.  

Conclusie: bevat veganistisch eten minder calorieën?

Veganistisch eten bevat in veel gevallen minder calorieën. Een vegan dieet volgen kan dan ook een effectieve manier zijn om je totale calorie-inname te verminderen. Let er dan wel op dat je zo veel mogelijk voor onbewerkte producten kiest. In vlees- of zuivelvervangers kan namelijk veel aan toegevoegd zijn waardoor het meer calorieën bevat.

Wil je overstappen naar een vegan dieet? Denk hier dan eerst goed over na. Ook kan het helpen om begeleid te worden door een voedingsdeskundige. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Cart