Blog

Bier of wijn: wat is beter tijdens het afvallen?

in Caloriearme producten 25 april 2024

Je wilt een paar kilo afvallen, maar toch vind je het nog wel gezellig om avondjes te borrelen met vrienden. Dat ene wijntje kan geen kwaad, toch? Of kan ik beter bier drinken? Algemeen staat alcohol bekend als een dikmaker. Maar is dit wel echt zo? Heeft alcohol echt zo’n grote invloed op afvallen of is dit eigenlijk een beetje overdreven? 

We hebben voor je uitgezocht wat voor effect alcohol heeft op afvallen. En we vertellen je of je nu beter bier of wijn kunt drinken wanneer je een paar kilootjes kwijt wilt. 

Een korte samenvatting

  • Alcohol drinken is niet verstandig wanneer je wilt afvallen.
  • Wanneer je alcohol drinkt, wordt de vetverbranding in je lichaam tijdelijk op een lager pitje gezet. Je lijf is namelijk bezig met het afvoeren van alcohol. 
  • Alcohol zorgt ervoor dat je hongerig blijft en wellicht sneller kiest voor een vette hap. Dit kan jouw afvalproces verstoren. 
  • Twijfel je tussen bier of wijn? Het maakt niet uit welke drank je drinkt, ze zijn beide even slecht. 

Gaan afvallen en alcohol drinken samen?

Alcohol drinken is niet gezond. Dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Toch blijven we het doen, ook als we eigenlijk een aantal kilo willen afvallen. Maar is dit nu wel zo slim? 

Alcohol is een gifstof. Wanneer je lichaam dit gif binnenkrijgt, doet het er alles aan om het zo snel mogelijk uit je lichaam te verwijderen. Hier is je lijf dus hard mee bezig waardoor andere processen tijdelijk op een laag pitje worden gezet; zo ook de vetverbranding.

Daarnaast bevat alcohol over het algemeen ook nog eens veel calorieën. Normaal gesproken zou je een vol gevoel krijgen van deze calorieën, maar aangezien je lichaam de alcohol zo snel mogelijk uit je lichaam wilt hebben, wordt de energie niet opgeslagen. Dit betekent dat je hongerig blijft en wellicht grijpt naar een vette hap.

Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je de controle verliest. Verleidingen weerstaan wordt dan nog lastiger, helemaal als je aan de lijn bent. Dit verklaart misschien waarom je iedere keer na het stappen toch weer bij de shoarmatent om de hoek belandt. Zo krijg je niet alleen meer calorieën binnen door de alcohol, maar ook door het eten dat je op dat moment niet kan weerstaan. 

Alcohol drinken is niet verstandig tijdens afvallen

Wanneer je wilt afvallen, is het drinken van alcohol niet verstandig. Het zet jouw vetverbranding tijdelijk op pauze en je krijgt meer calorieën binnen. Maar moet je dan helemaal stoppen met alcohol drinken? 

Het zou uiteraard beter zijn voor de algehele gezondheid als je stopt met alcohol drinken. Maar wanneer je eens in de zoveel tijd een borreltje neemt, betekent dit niet dat je niet kunt afvallen. Of jij wel of niet afvalt, heeft namelijk te maken met veel meer factoren, zoals je genen en de totale calorie-inname. Ook speelt het natuurlijk mee hoeveel en hoe vaak je drinkt. 

Wat is beter: bier of wijn?

Wanneer je wilt afvallen kun je beter helemaal geen alcohol drinken. Wil je toch af en toe iets drinken? Dit is natuurlijk niet verboden, het hoeft zelfs niet veel invloed te hebben op het afvallen wanneer je het met mate doet.  

Maar wat kun je nu het beste drinken: bier of wijn? Misschien een ander antwoord dan je had verwacht, maar het maakt eigenlijk niet veel uit. Veel mensen denken dat rode wijn gezonder is dan bier. Dit is helaas een fabeltje. [1]

In een glas bier zit misschien iets minder calorieën dan in een glas rode wijn, maar toch scheelt dit niet veel. Daarnaast moet je ook rekening houden met de suikers die de drankjes bevatten.  

Toch een glaasje drinken? Kies voor deze dranken

Wil je een glaasje drinken, maar wel rekening houden met jouw afvalproces? Dan raden we aan om suikervrije drankjes te bestellen. In veel drankjes met suiker zitten namelijk ook veel calorieën. Voorbeelden van dranken met minder/geen suiker zijn:

  • Prosecco
  • Wodka met spa rood
  • Bacardi met cola zero etc.

Een andere tip: probeer minder te drinken. Houd het bijvoorbeeld bij één glaasje tijdens het eten of leng alcohol aan met (bruisend) water. 

Bronnen:

[1] https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/wat-is-beter-bier-of-wijn

    Cart