Caloriearm avondeten

Gezond en lekker eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan: het maken van caloriearm avondeten is zo makkelijk nog niet. Of wel? Geloof ons; onze recepten zijn caloriearm, lekker en staan in een handomdraai op tafel. Als je een paar kilootjes wilt afvallen, wil je graag een paar calorieën schrappen. Dit kun je bij het ontbijt doen, maar ook bij de lunch of avondeten. Ben je bang dat je alleen maar komkommer en andere groente mag eten? Dat is dus helemaal niet zo! Voel je nog uren lang verzadigd met onze lekkere caloriearme recepten.

Waarom caloriearm eten?

Het is eigenlijk heel simpel: als je wilt afvallen, moet je minder calorieën eten dan je verbruikt. Het maakt niet uit waar je deze calorieën schrapt. Of dit nu bij het ontbijt, lunch of avondeten is: aan het einde van de dag zijn calorieën gewoon calorieën. Dus verbrand je 2.000 calorieën op een dag? Dan moet je eigenlijk over de gehele dag minder dan deze hoeveelheid calorieën binnenkrijgen. En dan pas zul je gaan afvallen. Dit betekent echter niet dat je honger hoeft te lijden. Het is een kwestie van gezond en caloriearm eten, zodat je toch een verzadigd gevoel krijgt.

Dit zijn caloriearme producten

Maar hoe kun je nu zien of een maaltijd caloriearm is of niet? Caloriearme producten bevatten over het algemeen minder dan 100 kcal per 100 gram. Dit betekent dus ook dat het minder koolhydraten, eiwitten of vetten bevat. Zoals je misschien wel weet bevatten vetten de meeste calorieën per gram. Dit betekent dat caloriearme producten vaak minder vet bevatten. Echter, het is niet goed als je helemaal geen vet binnenkrijgt. Dit heeft je lichaam ook gewoon nodig. Het behouden van een gezonde mix van koolhydraten, eiwitten en vetten is en blijft belangrijk. Houd hier dus altijd rekening mee bij het kiezen van je maaltijden.

Om je alvast een eindje op weg te helpen, zetten we een aantal caloriearme voedingsmiddelen op een rij. Deze kun je dus gerust opnemen in je dieet als je wilt afvallen. Alle waardes zijn per 100 gram.

 • Paprika: 24 kcal
 • Tomaat: 17 kcal
 • Wortels: 41 kcal
 • Ananas: 50 kcal
 • Kabeljauw: 72 kcal
 • Gamba: 99 kcal
 • Zoete aardappel: 85 kcal
 • Rijst: 96 kcal

Inspiratie voor caloriearm avondeten

Caloriearm avondeten betekent niet hetzelfde als het samenstellen van verschillende caloriearme producten. Als je alleen caloriearm wilt eten, zul je namelijk bijna alleen maar groente op kunnen scheppen. Je mag natuurlijk wel een stukje vlees of een bord pasta eten als je wilt afvallen. Zorg ervoor dat je calorierijke en caloriearme producten met elkaar combineert. Zo krijg je alsnog minder calorieën binnen dan je verbrandt, en je voelt je ook nog eens verzadigd. 

Voorbeelden van caloriearm avondeten zijn:

 • Zoete aardappelstamppot
 • Quinoasalade met kip
 • Poke Bowl met veel verschillende groente
 • Volkoren pasta
 • Zalm en groente
 • Vegetarische curry met veel groente

Tips voor een gezond diner

1. Eet gevarieerd

Caloriearm eten betekent niet dat je elke week dezelfde gerechten hoeft te eten. Er is heel veel lekkers én gezonds te vinden. Eet zo gevarieerd mogelijk. Zo blijft het leuk voor jezelf.

2. Groente speelt de hoofdrol

Hoe meer groente op je bord, hoe beter. En dit is niet alleen omdat groente relatief weinig calorieën bevatten, maar ook omdat het verschillende goede voedingsstoffen bevat.

3. Je hoeft niet elke dag caloriearm te eten

Heb je zin in een pizza? Of trek in patat? Dan is het helemaal niet erg als je je caloriearme avondeten hiervoor inruilt. Een dag ‘ongezond’ eten zorgt er niet voor dat je gelijk weer terug bij af bent. Pak het gewoon de volgende dag weer op en wees niet te hard voor jezelf.

Gezonde én lekkere recepten

Ben je op zoek naar lekkere, makkelijke en caloriearme recepten? Of wil je een keer iets nieuws proberen? Onze recepten bevatten relatief weinig calorieën en passen perfect in een gezonde levensstijl. Bovendien hoef je er geen uren voor in de keuken te staan. Kan je ook nog wel wat inspiratie voor het ontbijt of de lunch gebruiken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je vindt namelijk ook lekkere ontbijt– en lunch recepten op onze website.

Gezond avondeten bestaat in de meeste gevallen uit groente, een volkorenproduct of aardappelen, vlees, vis of peulvruchten. Volgens het Voedingscentrum bevat een gezond diner voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf.

 

Tijdens een caloriearm dieet mag je eigenlijk alles eten. We adviseren om gezonde voedingsmiddelen met weinig calorieën te eten, maar ook iets ongezonds past soms in dit dieet. Het belangrijkste is dat je een calorietekort creëert en dus minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Dit kan ook door soms iets lekkers te eten. Je kunt in principe alles eten, maar vermijd het liefst wel alcohol, diepvriesmaaltijden en frisdrank.

 

Ja, ook het toetje kan onderdeel uitmaken van een gezonde maaltijd. Kies bijvoorbeeld voor een toetje van fruit, yoghurt of kwark.

 

Bronnen:

Caloriearm eten: een handige lijst! (2022, 7 februari). FitChef.nl. Geraadpleegd op 1 maart 2022, van https://fitchef.nl/blog/afvallen/caloriearm-eten

Voedingscentrum. (z.d.). Caloriearme recepten. Geraadpleegd op 1 maart 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/afvallen/gezond-afvallen/caloriearme-recepten.aspx

  Cart