Caloriearm ontbijt

Je begint je dag goed met een lekker ontbijtje. Het ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd en dit mag je (als het aan ons ligt) dan ook niet overslaan. Probeer je een beetje op je calorieën te letten? Of wil je op een gezonde manier afvallen? Gebruik onze caloriearme ontbijtrecepten voor een goede start van je dag. Onze website staat boordevol lekkere ontbijtjes die ook nog eens gezond zijn. Hieronder vind je lekkere, makkelijke en snelle recepten voor een caloriearm ontbijt. Er is voor ieder wat wils.

Waar bestaat een gezond ontbijt uit?

Er zijn honderden verschillende ontbijtjes: van een boterham met kaas tot pannenkoeken met spek. Hartstikke lekker, maar het is niet altijd gezond. Het Voedingscentrum adviseert om een ontbijt met ongeveer 300 tot 400 calorieën te nemen. Zij raden bijvoorbeeld volkoren brood en magere zuivel aan als start van de dag (1). 

Maar een gezond ontbijt is niet voor iedereen hetzelfde. De een begint de dag bijvoorbeeld met een iets grotere maaltijd en de ander kan `s ochtends bijna niks naar binnen krijgen. Daarnaast is niet ieder gezond recept caloriearm. Een grote bak kwark met fruit, noten en havermout is gezond, maar ook calorierijk. Wil je afvallen? Dan is het belangrijk om je dag te starten met een caloriearm ontbijt. Want onthoud: een goed begin is het halve werk.

Caloriearm ontbijt helpt bij afvallen

Juist als je wilt afvallen, is het ontbijt een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Begin met een caloriearm ontbijt en zorg dat je een groot deel van je vitaminen binnenkrijgt. Dan hoef je je daar de rest van de dag geen zorgen meer over te maken. Voeg bijvoorbeeld fruit toe aan je maaltijd. Houd er rekening mee dat je eten wel verzadigt. Van een appel zit je waarschijnlijk niet zo lang vol en je wilt natuurlijk niet over een tijdje weer trek krijgen. Kies voor een gezond en voedzaam ontbijt en je kan uren vooruit!

Voorbeelden van een caloriearm ontbijt

Dus wat mag je nu allemaal eten tijdens een caloriearm dieet? Het lijkt soms moeilijk, maar gelukkig zijn er nog genoeg lekkere dingen die je gerust mag nemen als ontbijt. Het belangrijkste is dat je calorierijke producten in de (koel)kast laat liggen.

Lekkere caloriearme ontbijtjes voor iedere dag (onder de 400 calorieën):

  • Yoghurt met fruit 
  • Een groene smoothie met spinazie
  • Fruit smoothie
  • Gekookte eitjes
  • Roerei met groente
  • Rijstwafels met avocado en gerookte kip
  • Bananenpannenkoeken
  • Boterham met beleg

Caloriearm broodbeleg

Een echte Hollander eet brood als ontbijt. Dit hoef je niet per sé te veranderen tijdens een caloriearm dieet. Zorg er echter voor dat je volkorenbrood kiest, hier zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines in (2). Maar wat kies je dan als broodbeleg? Ben je een echte pindakaas fan? Kies dan voor 100% pindakaas. Hier is namelijk geen suiker aan toegevoegd, het bevat uitsluitend pinda’s. Bovendien is ook 30+ kaas, zuivelspread of een gekookt ei geschikt voor het caloriearm ontbijt.

Hoeveel je ook van brood als ontbijt houdt: probeer een keer te variëren. Er zijn namelijk tientallen lekkere alternatieven voor de boterham met pindakaas.

Het maken van een caloriearm ontbijt wordt een eitje

Heb je inspiratie nodig voor het maken van een caloriearm ontbijt? En wil je het liefst geen uren in de keuken staan? Onze caloriearme recepten zijn niet alleen erg lekker, maar ook makkelijk en snel te maken. Je hoeft er dus geen keukenprinses voor te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van caloriearme kwarkmuffins met blauwe bessen? Of neem een plakje van een gezond bananenbrood als ontbijt. De mogelijkheden zijn eindeloos en het scala caloriearme ontbijtjes gaat veel verder dan een boterham met pindakaas of een roerei. Met onze recepten kan je dag niet meer stuk!

Tijdens een caloriearm dieet kies je voor een caloriearm ontbijt (onder de 400 kcal). Zorg ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. We suggereren onder andere ontbijtjes met volkorenbrood, yoghurt, zuivel, fruit of eieren.

 
 

Volgens het Voedingscentrum bevat een gezond ontbijt ongeveer 300 tot 400 calorieën. Mensen die veel sporten of een hele actieve levensstijl hebben, kunnen echter meer eten tijdens het ontbijt.

 
 

Brood is niet alleen lekker als ontbijt, het is ook gezond. Ten minste als je voor volkorenbrood kiest. Je krijgt dan namelijk veel energie uit koolhydraten, maar ook andere belangrijke voedingsstoffen binnen.

 
 

Als je wilt afvallen, krijg je minder calorieën binnen dan je verbruikt. Het maakt niet uit wanneer je de calorieën binnenkrijgt, als je maar aan het einde van de dag meer energie hebt verbrandt dan dat je hebt binnen gekregen. Om af te vallen kies je voor een caloriearm ontbijt, zoals brood, yoghurt, kwark, een smoothie of havermout.

 
 

Bronnen:

1: Voedingscentrum. (z.d.-a). Wat is een gezond ontbijt? Geraadpleegd op 28 december 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-een-gezond-ontbijt-.aspx

2: Voedingscentrum. (z.d.-b). Volkoren. Geraadpleegd op 28 december 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/volkoren.aspx

    Cart