Calorieën verbranden

Wil je graag gezonder gaan leven, afvallen, aankomen of juist op gewicht blijven? Dan is het handig om te weten hoeveel calorieën je verbrandt op een dag. We gebruiken het woord calorieën om aan te geven hoeveel energie ons lichaam binnenkrijgt en verbruikt. Ieder persoon heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën/energie nodig om te functioneren. Maar we verbranden iedere dag ook een hoop door te bewegen. Heb je je altijd al afgevraagd hoeveel calorieën je nu eindelijk verbrandt op een dag? Of wil je misschien afvallen en daarom graag extra calorieën verbranden? 

Op deze pagina vind je informatie over:

 • Hoeveel energie verbrand ik op een dag?
 • Calorieën verbranden met sporten
 • Hoeveel calorieën verbranden om af te vallen?
 • Hoe zo snel mogelijk calorieën verbranden?

Hoeveel energie verbrand ik op een dag?

Of je nu wilt afvallen, aankomen of op gewicht wilt blijven, het is belangrijk om je caloriebehoefte te berekenen. Je berekent dus als het ware hoeveel calorieën je binnenkrijgt en verbruikt op een dag. Echter, deze hoeveelheid is niet voor iedereen hetzelfde. 

Het aantal calorieën dat je verbrandt is namelijk afhankelijk van een aantal factoren:

 • Geslacht

Vrouwen verbruiken minder calorieën per dag dan mannen. Zo verbrandt een vrouw gemiddeld 2000 calorieën en een man 2500.

 • Leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe minder calorieën je nodig hebt. Dit heeft te maken met de dalende metabolische activiteit van cellen in je lichaam. Dus als je 60+ bent, verbruik je doorgaans minder energie dan een twintiger. 

 • Levensstijl

Sta je 5 dagen per week in de sportschool? Dan verbruik je meer calorieën dan iemand die niet sport of geen actieve levensstijl heeft. 

 • Andere factoren

Naast de bovenstaande factoren zijn er nog veel meer aspecten die invloed kunnen hebben op je caloriebehoefte. Bijvoorbeeld stress, ziekten en infecties hebben invloed op de hoeveelheid energie die je verbrandt. 

Wist je dat je de meeste calorieën verbrand in ruststand? Dus bijvoorbeeld terwijl je op de bank zit? Van ons totale calorieverbruik gaat ongeveer 70% naar de volgende processen (1): 

 • Ademhalen
 • Het kloppen van je hart
 • Temperatuur reguleren
 • Aanmaak van nieuwe cellen

Calorieën verbranden met sporten

Veel experts zijn het er over eens dat 30 minuten bewegen per dag genoeg is om fit te blijven. Beweging is gezond, dat weten we allemaal. Maar met welke sport verbrand je nu de meeste calorieën? Het maakt niet alleen uit welke sport je beoefend, maar ook hoe lang en de intensiteit van de workout zijn belangrijk. Daarnaast spelen ook de genoemde factoren (geslacht, leeftijd en levensstijl) een grote rol.

In onderstaande tabel kun je ongeveer zien met welke sport je veel calorieën kunt verbranden. Houd er rekening mee dat er een gemiddelde wordt weergegeven en het in werkelijkheid kan afwijken per persoon (1).

Leeftijd, Mannen & Vrouwen
Sport Calorieën per uur bij een lichaamsgewicht van 70 kg
Wandelen (max 5 km per uur) 245
Wandelen (5 tot 6 km per uur) 301
Wandelen (6 tot 7 km per uur) 350
Hardlopen 560
Fietsen (16 tot 19 km per uur) 476
Wielrennen 1106
Voetballen 490
Tennis 511
Fitness 385
Hockey 546
Roeien 245
Schaatsen 490

Top 3 sporten voor calorieën verbranden

Wil je veel calorieën verbranden in een korte tijd? Alle vormen van beweging zijn goed voor de gezondheid, maar met de ene sportactiviteit verbrand je net wat meer calorieën dan met de andere. Natuurlijk draait het niet alleen maar om calorieën verbranden, maar het is misschien wel een leuke bijkomstigheid (2). 

1. Touwtjespringen

Je verwacht het misschien niet, maar met touwtjespringen kun je ontzettend veel calorieën verbranden in een relatief korte tijd. Het is namelijk een vorm van een High Intensity Interval Training (HIIT) waarmee je je hele lichaam traint. Met een uur lang touwtje springen verbrand je wel meer dan 1000 calorieën.

2. Hardlopen

Ben jij een echte hardloper? Met deze vorm van cardio verbrand je per uur meer dan 1000 calorieën. Natuurlijk hangt het wel een beetje af van je tempo. Met 13 kilometer per uur verbruik je ongeveer 1050 calorieën. Doe je het iets langzamer aan? Met een snelheid van 8 kilometer per uur verbruik je nog steeds bijna 800 calorieën.

3. Wielrennen

Fietsen is ook een goede manier van calorieën verbranden. Met fietsen op een spinningfiets verbrand je de meeste calorieën, maar wielrennen in de buitenlucht is zeker een goed alternatief. Het aantal calorieën dat je verbruikt is bijna gelijk, maar in de buitenlucht kun je niet altijd hetzelfde tempo aanhouden. Je moet namelijk wel eens stoppen voor het stoplicht of ander verkeer. 

Hoeveel calorieën verbranden om af te vallen?

Wil je weten hoeveel calorieën je moet verbranden om af te vallen? Om af te vallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Je kunt dus afvallen door meer calorieën te gaan verbranden of door minder dan je caloriebehoefte binnen te krijgen. Je verbrand altijd calorieën, ook als je de hele dag op de bank ligt. Maar onthoud: hoe meer je beweegt, hoe meer je verbrandt.

Het is erg belangrijk dat je gezond afvalt. Dus ga niet opeens uren hardlopen op een dag, dit is namelijk helemaal niet goed voor je lichaam. Als je veel meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt, schakelt je lichaam over naar een soort van hongermodus. Deze zorgt ervoor dat je metabolisme vertraagt en je spiermassa verliest. Daarnaast krijg je waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om goed te functioneren. En dit is alles behalve goed. Bovendien kun je ook heel goed afvallen door minder te gaan eten. Je creëert als het ware een calorietekort en krijgt dus minder calorieën binnen dan je verbruikt. 

Een lang verhaal kort: bereken eerst hoeveel calorieën per dag je nodig hebt en creëer vervolgens een calorietekort door middel van gezond eten of met meer beweging (3).

Een korte samenvatting

Dus of je nu wilt afvallen, aankomen of op gewicht wilt blijven; het is handig om te weten hoeveel calorieën je binnenkrijgt en verbruikt op een dag. Echter, het aantal calorieën dat je verbruikt is voor iedereen anders en hangt af van een aantal verschillende factoren. Je kunt meer calorieën verbranden door te bewegen. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je verbruikt. 

Om het nog een keertje kort samen te vatten, zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

 1. Je verbrandt niet alleen calorieën als je beweegt, maar ook in ruststand.
 2. Met touwtjespringen, hardlopen en wielrennen verbrand je de meeste calorieën.
 3. Het is niet goed om langdurig te sporten om zoveel mogelijk calorieën te verbranden.
 4. Je kunt heel goed afvallen door minder te eten dan je verbruikt.

Hoeveel calorieën je dagelijks moet afvallen is voor ieder persoon anders. Je moet in ieder geval minder kcal binnenkrijgen dan je verbruikt. Hoe meer je onder je caloriebehoefte gaat zitten, hoe sneller je afvalt. Maar let op: te weinig eten is ook niet goed. Als je veel meer verbruikt dan je binnenkrijgt, krijg je te weinig belangrijke voedingsstoffen binnen. Ga dus maximaal 500 calorieën onder je caloriebehoefte zitten.

 
 

Als je alleen kijkt naar het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het sporten, is cardio het meest belangrijk. Met touwtjespringen, hardlopen en wielrennen verbrand je de meeste kcal.

 
 

Als je snel calorieën wilt verbranden, moet je meer kcal verbranden dan je binnenkrijgt. De snelste en beste manier om af te vallen is door minder te eten dan je caloriebehoefte en meer te bewegen. Ga vooral geen crashdiëten volgen, maar probeer je levensstijl aan te passen voor blijvend gewichtsverlies.

 
 

Hoeveel en hoe lang je moet lopen om 100 kcal te verbranden is voor ieder persoon anders. Dit heeft alles te maken met je leeftijd, geslacht en gewicht. Een vrouw in de 20 moet ongeveer 25 minuten wandelen om 100 kcal te verbranden.

 
 

Bronnen:

1: Leef Puur Natuur. (2020, 13 januari). Calorieën verbranden: Dit is de meest effectieve manier! Geraadpleegd op 26 november 2021, van https://www.leefpuurnatuur.nl/calorieen-verbranden/

2: Red Bull. (2021, 8 april). De 15 beste manieren om calorieën te verbranden. Geraadpleegd op 26 november 2021, van https://www.redbull.com/nl-nl/stayfit-de-20-beste-manieren-om-calorieen-te-verbranden

3: AD. (2019, 13 februari). Dit is het aantal calorieën dat je moet eten om af te vallen. AD.nl. Geraadpleegd op 26 november 2021, van https://www.ad.nl/koken-en-eten/dit-is-het-aantal-calorieen-dat-je-moet-eten-om-af-te-vallen~af27295f/

  Cart