Calorieënteller

Wil je graag je calorieën bijhouden? Misschien omdat je bezig bent met afvallen of juist met aankomen? Met een calorieënteller zie je in een oogopslag hoeveel calorieën er in een product zitten en krijg je inzicht in de voedingswaarden van eten. Door calorieën te tellen evalueer je als het ware je voedingspatroon en kom je erachter of je te veel, te weinig of precies de juiste hoeveelheid eet. Daarnaast is het handig om calorieën bij te houden wanneer je wilt afvallen of aankomen.

Op deze pagina vind je informatie over:

  • Voordelen van calorieën tellen
  • Nadelen van calorieën tellen
  • Hoe een gezonde relatie met voeding opbouwen?
  • Beste calorieënteller apps
  • Alternatieven voor de calorieënteller

Waarom calorieën tellen?

Als je een calorieënteller gebruikt, krijg je eenvoudig en snel inzicht in het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Bovendien kun je precies zien hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je op een dag eet. Dit kan handig zijn als je wilt afvallen of spiermassa wilt opbouwen, maar ook als je een gezond eetpatroon wilt creëren. Je komt er namelijk achter hoeveel calorieën je nodig hebt op een dag. Een calorieënteller biedt veel voordelen, maar toch is niet iedereen er fan van. 

Voordelen

Voor veel mensen biedt een calorieënteller uitkomst en helpt het bij het bereiken van het optimale gewicht (1).

  • Bewustwording

Door calorieën te tellen, word je bewust van wat je eet. Je staat stil bij wat je eet en ziet precies hoeveel calorieën elk koekje, snoepje of andere snack bevat. Deze vorm van bewustwording zorgt ervoor dat je gaat nadenken bij alles wat je in je mond stopt.

  • Meer kennis over voedingsmiddelen

Je wordt niet alleen bewust van alles wat je eet, maar ook krijg je meer kennis over voedingsmiddelen. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel calorieën een avocado bevat? 1 stuk bevat redelijk veel calorieën, maar het zorgt wel voor heel veel goede vetten. Door een calorieënteller te gebruiken, kom je erachter welke producten je op een dag gerust kunt eten en welke voedingsmiddelen je soms beter kunt laten staan. 

  • Controle over inname

Door calorieën te tellen krijg je de volledige controle over je inname. Je eet gewoon zoals je normaal ook doet, maar nu zie je pas echt wat je binnenkrijgt in calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten. 

  • Controle over macro’s

Als je wilt afvallen/aankomen kijk je waarschijnlijk alleen naar de calorieën. Deze zijn natuurlijk het belangrijkst, maar ook de macro’s mogen niet vergeten worden. Tijdens het calorieën tellen kun je eenvoudig macro’s berekenen. Wil je spiermassa creëren? Zorg er dan voor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Maar ook als je op je huidige gewicht wilt blijven, is het goed om te kijken naar de verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Nadelen

Niet iedereen is even positief over het tellen van calorieën. Het is niet alleen veel werk, maar het kan ook een ongezonde obsessie worden (1, 2).

  • Het klopt nooit helemaal

Zelfs als je alle porties precies afweegt, zal de berekening nooit helemaal kloppen. Van heel veel producten verschillen de voedingswaarden per merk of zelfs per product. Het ene stuk vlees bevat namelijk net iets meer vet dan de ander. Daarnaast kun je de calorieën van bepaalde maaltijden niet helemaal accuraat berekenen. Denk bijvoorbeeld aan een gerecht in een restaurant of als iemand anders voor je kookt. 

  • Tijd en moeite

Het bijhouden van calorieën kan veel tijd en moeite in beslag nemen. Je moet namelijk al je voedingsmiddelen afwegen en vervolgens invoeren in een app. Vooral in het begin zal dit veel tijd kosten.

  • Het kan obsessief worden

Calorieën tellen lijkt misschien in het begin onschuldig, maar voor sommige mensen kan dit een obsessie worden. Je wordt namelijk steeds strenger naar jezelf en krijgt misschien de neiging om iedere keer iets minder calorieën te nemen. Op deze manier kun je lichamelijke klachten veroorzaken en ligt het gevaar van een eetstoornis op de loer. 

  • Caloriebehoefte kan veranderen

Wist je dat je caloriebehoefte per dag kan veranderen? Je vasthouden aan een vast aantal calorieën kan er daarom voor zorgen dat je op sommige dagen te weinig eet. Bijvoorbeeld als je een keertje meer sport, zul je meer eten nodig hebben. Laat jezelf vooral geen honger lijden!

Conclusie

Er zitten dus zowel veel voor- als nadelen verbonden aan het tellen van calorieën. Voor sommigen kan het helpen bij afvallen/aankomen, maar ook is het een handig hulpmiddel om meer inzicht te krijgen. Voor anderen brengt het grote gevaren, zoals te streng zijn voor jezelf en verkeerd compenseren, met zich mee. Twijfel je of het iets voor jou is? Het kan geen kwaad om het een dagje uit te proberen. Kijk of het je bevalt en als het niet voor je werkt, is het ook helemaal niet erg. Er zijn namelijk genoeg andere manieren om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Beste calorieënteller apps

Wil je graag je calorieën gaan tellen? Dan raden we dit aan om met een app te doen. Alles bijhouden op papier gaat namelijk veel te veel tijd in beslag nemen. Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende applicaties die je kunt gebruiken om je calorieën en macro’s bij te houden, maar deze werken allemaal net even op een andere manier. Wij zetten onze drie favorieten op een rij (3).

1. Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum

Mijn Eetmeter is de app van het Voedingscentrum en geeft je inzicht in hoeveel energie, vet, eiwit, koolhydraten, vezels en zout er in een product zit. Daarnaast kun je ook zien hoeveel vitamines en mineralen je door middel van voeding binnenkrijgt. Volg de tips in de app over hoe je nog beter kunt eten volgens de Schijf van Vijf. 

2. MyFitnessPal

MyFitnessPal is een bekende calorieënteller app en houdt eenvoudig bij welke macro’s je allemaal binnen krijgt. Door de grote database selecteer je eenvoudig alle soorten voedingsmiddelen, of je deze nu bij de Albert Heijn of Jumbo hebt gekocht: alles staat erin. Bovendien kun je de handige ingebouwde barcodescanner ook gebruiken.

3. FatSecret

In de FatSecret app houd je als het ware een dagboek bij. Vink eenvoudig aan uit welke producten je maaltijden bestonden en de app rekent zelf uit hoeveel calorieën je binnen moet krijgen aan de hand van je lengte, gewicht en levensstijl.

Alternatieven voor de calorieënteller

Vind je calorieën tellen maar een hoop gedoe? Of wil je niet dat je de hele tijd met calorieën bezig bent? Gelukkig zijn er genoeg andere alternatieven die je kunt gebruiken bij afvallen of aankomen. Veel mensen doen aan ‘intuïtief eten’. Bij intuïtief eten, eet je op gevoel. Als je honger hebt, eet je en je sluit geen enkel voedingsproduct uit. Uit onderzoek is gebleken dat intuïtief eten samenhangt met een positief zelfbeeld, eetplezier, lichaamsacceptatie en positieve gevoelens. Dit klinkt ideaal, toch? Maar veel mensen over- of onderschatten hun calorie-inname. Dit zorgt ervoor dat leren eten op basis van honger en verzadiging enige tijd kost (1).

Doe vooral waar jij je lekker bij voelt en raadpleeg een arts of diëtist als het calorieën tellen langzamerhand een obsessie begint te worden. Kortom, calorieën tellen kan uitkomst bieden, maar er zijn ook goede alternatieven als het niet jouw ding is.

Calorieën tellen kan helpen bij afvallen. Door een calorieënteller te gebruiken, krijg je inzicht in wat je binnenkrijgt. Bij afvallen is het belangrijk dat je minder kcal eet dan dat je verbruikt. Gebruik een app om te kijken hoeveel kcal je normaal gesproken eet en probeer dit aantal vervolgens iets te verlagen. Calorieën tellen geeft je alleen inzicht in het aantal kcal, maar niet in hoe gezond je eet; houd dat in gedachten.

 

Hoeveel calorieën je kunt eten op een dag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je geslacht, je leeftijd en je levensstijl. Niet iedereen heeft hetzelfde aantal kcal nodig per dag. Gebruik een calorieënteller om erachter te komen hoeveel je kunt eten op een dag zonder aan te komen of af te vallen. 

 

Calorieën bijhouden doe je eenvoudig met een app. Naast de calorie-inname krijg je ook inzicht in hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je binnenkrijgt. Populaire apps zijn Mijn Eetmeter, MyFitnessPal en FatSecret.

 

Bronnen:

1: F. (2021, 8 september). Calorieën tellen: alle voor- en nadelen op een rijtje! FitChef.nl. https://fitchef.nl/blog/gezondheid/calorieen-tellen

2: M. (2017, 17 januari). Calorieën tellen: Voordelen en Nadelen. Optima Vita. https://www.optimavita.nl/afvallen-2/calorieen-tellen-voordelen-en-nadelen/

3: J. (2021b, juli 27). 5x de beste calorieteller app voor grip op je voeding. Tele2 Blog. https://www.tele2.nl/blog/calorieteller-app/

    Cart