Blog

Is 1200 calorieën per dag eten gezond?

in Caloriearm dieet, Gezond afvallen 20 juni 2024

Je wilt graag een paar kilo’s afvallen voor de zomer. Hardlopen, vaker naar de sportschool en gezonder eten: je hebt het allemaal geprobeerd. Toch lijken de kilo’s maar niet te verdwijnen; wat doe ik verkeerd? Veel mensen die gewicht willen verliezen, zijn op zoek naar een wondermiddel of de perfecte afvalmethode. En dan komen ze bij het 1200 calorieën dieet. Hiermee zou je binnen een maand wel 5 kilo kunnen afvallen. Maar is 1200 calorieën per dag eten gezond? Of kun je beter een ander dieet volgen?

In dit artikel vertellen we je meer over het 1200 calorieën dieet. Zo kom je erachter of het gezond is en of het echt werk. 

Wat is het 1200 calorieën dieet?

Wanneer we het hebben over het 1200 calorieën dieet, bedoelen we een dieet van slechts 1200 calorieën per dag. Dit dieet wordt vaak aanbevolen aan vrouwen die in korte tijd veel gewicht willen verliezen. Soms wordt er gezegd dat je met dit dieet wel 5 kilo kunt afvallen in een maand tijd. 

Volgens het Voedingscentrum hebben vrouwen ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig. [1] Wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, val je af. Maar waarom zou je dan 1200 calorieën per dag eten? Sommige mensen zeggen dat je minimaal 1200 calorieën nodig hebt om optimaal te functioneren. Je lichaam heeft nu eenmaal calorieën en voedingsstoffen nodig. Door het creëren van een calorietekort (je eet dus minder dan de aanbevolen 2.000 calorieën per dag) kun je snel gewicht verliezen. 

Is 1200 calorieën per dag eten gezond?

Het kan heel aantrekkelijk lijken; 5 kilo afvallen binnen een maand. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn en dit is het vaak ook. Er zijn namelijk een aantal grote risico’s verbonden aan het 1200 calorieën dieet. Zo kan het bijvoorbeeld heel moeilijk zijn om alle belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, binnen te krijgen. En hierdoor kun je je vermoeid gaan voelen en andere gezondheidsklachten ontwikkelen. Bovendien verlies je niet alleen vet, maar ook spiermassa. 

Ook vinden heel veel mensen het lastig om 1200 calorieën per dag op lange termijn vol te houden. Het gevolg hiervan is dat veel mensen na een aantal weken stoppen met dit dieet en het gewicht er vervolgens weer snel bijkomt. 

1200 calorieën dieet: verstandig of niet?

Het 1200 calorieën dieet is een dieet waarmee je in korte tijd veel gewicht kunt verliezen. Echter, aangezien je heel weinig eet, is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast is het geen dieet dat langdurig vol te houden is. Je lichaam heeft nu eenmaal behoefte aan meer calorieën.

Wil je afvallen, maar weet je niet zo goed hoe je dit het beste kunt doen? Door een calorietekort te creëren, verlies je gewicht. Maar dit betekent niet dat je een extreem calorietekort van 1200 hoeft te hanteren. Je kunt ook beginnen met een klein tekort, van ongeveer 200 of 300 calorieën onder je normale caloriebehoefte. Dit is veel eenvoudiger vol te houden en als je gezond eet zul je ook geen belangrijke voedingsstoffen tekortkomen. 

Bereken hier je caloriebehoefte ->

Bronnen:

[1] https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-heb-ik-nodig-.aspx

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Cart