Blog

Kan je in 1 week 5 kilo afvallen?

in Gezond afvallen 25 april 2024

We hebben het allemaal wel eens voorbij zien komen; iemand die vertelt dat hij/zij binnen 1 week 5 kilo is afgevallen. Eerst denk je: wat knap, ik wil dit ook! Maar als je er langer over na gaat denken, lijkt het te mooi om waar te zijn. Want is het eigenlijk wel gezond om in 1 week zoveel gewicht te verliezen? En komt het er dan niet heel snel weer bij?

In dit artikel vertellen we je of het gezond is om zo snel af te vallen en bespreken we manieren om op een duurzame manier gewicht te verliezen.

In 1 week 5 kilo afvallen: is het mogelijk?

Het is mogelijk om in 1 week 5 kilo af te vallen. Echter, dit gebeurt alleen wanneer je een super streng voedingspatroon volgt. Je krijgt erg weinig calorieën binnen, soms maar 800 tot 1.000 op een dag. Is dit wel gezond? Het is erg verleidelijk om te geloven in snelle oplossingen voor gewichtsverlies, maar volgens experts zijn deze methoden niet realistisch of gezond. Er wordt vrouwen aangeraden om niet meer dan 1.100 calorieën binnen te krijgen om in 1 week 5 kilo af te vallen. Even voor je beeldvorming; vrouwen hebben gemiddeld 2.000 calorieën nodig om normaal te functioneren. 1.100 is dus heel weinig! Wanneer je maar 1.100 calorieën eet op een dag, is het dus logisch dat je veel afvalt. Het klinkt goed, maar je mist dan ook een hoop belangrijke voedingsstoffen!

Gezond afvallen

In 1 week 5 kilo afvallen is niet realistisch of gezond. Maar hoe kun je dan wel duurzaam afvallen? Volgens experts is het gezond om ongeveer 0,5 tot 1 kilogram per week af te vallen. Een snellere gewichtsafname kan namelijk leiden tot een groot verlies van vocht en spiermassa. Je verliest dus meer spieren dan vet en dit is niet de bedoeling. Er zijn gelukkig ook gezonde manieren om af te vallen. Het begint bij het stellen van realistische doelen. Focus je dus niet op in 1 week 5 kilo afvallen, maar bijvoorbeeld 5 kilo afvallen in 2 maanden.

Caloriearm dieet volgen

Wanneer je wilt afvallen, is het belangrijk dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Maar het is dus niet de bedoeling om deze calorie-inname in één keer drastisch te verlagen naar bijvoorbeeld 1.100 calorieën. Bouw het aantal calorieën langzaam af. Eet je normaal 2.000 calorieën? Start dan nu met 1.800. Je kunt je calorie-inname verlagen door een caloriearm dieet te volgen en/of meer te gaan bewegen. Eet gezond en laat bewerkte voedingsmiddelen zo veel mogelijk staan. Probeer daarnaast iedere dag 30 minuten te bewegen. Zo kun je op een gezonde en duurzame manier afvallen.

    Cart