Blog

Waarom en wanneer een crash dieet volgen

in Gastblogs 30 mei 2022

Een crash dieet is bedoeld om in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen. Want met een crash dieet krijg je in een korte tijd veel minder calorieën binnen wat leidt tot verlies van vetten en spieren.

Snel afvallen

Je kunt met dit dieet kilo’s per week afvallen. Dit dieet is vooral populair net voor de zomer, om zo met een mooi lichaam voor de dag te kunnen komen. Raadpleeg voor je aan dit dieet wilt beginnen liever eerst de huisarts en een diëtist. Want afvallen op deze snelle manier is niet altijd verantwoord. En dat komt omdat je dan te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Met dit dieet zal je lichaam ook heel veel vocht kwijt raken. Het vocht wordt uit je spieren en lever geperst. Je hebt dus niet alleen lichaamsvet verloren.

Voordelen van een crash dieet

Het voordeel van een crashdieet is dat je snel gewicht verliest, het is betaalbaar, en het dieet duurt maar kort. Plus het kan bij diabetes type twee verschijnselen verminderen, maar dit is geen garantie omdat je bij een crash dieet alsnog koolhydraten en suikers binnen kunt krijgen. Als je die binnenkrijgt, dan stijgt je bloedsuikerspiegel alsnog. Het ziekenhuis dieet is een crash dieet dat wordt gebruikt in ziekenhuizen als patienten snel moeten afvallen voor een operatie. De basis van het ziekenhuis dieet is dus gebaseerd op hetzelfde principe als het crash dieet waarbij drastisch het aantal calorieën worden verminderd.

Nadeel van een crash dieet

Het nadeel van een crashdieet kan zijn dat je hormonen uit balans raken, je stofwisseling vertraagt. Wat je ook vaak ziet is dat er sprake is van spierafbraak bij een crash dieet. Je krijgt een tekort aan essentiële voedingsstoffen binnen. Een crashdieet zorgt op korte termijn voor snelle resultaten, maar meestal komen de verloren kilo’s snel weer terug als je niet goed weet hoe je er mee om moet gaan.

Hier volgen enkele tips met betrekking tot voeding.

Als ontbijt kun je havermout nemen en voor tussendoor een stukje fruit, maar geen banaan. Veel water drinken, en veel groente eten zoals salades met komkommer , wortels, tomaat en avocado. Beslist geen sauzen gebruiken. Rijstwafels kun je ook nemen voor tussendoor. Voor het diner bijvoorbeeld aardappels, broccoli of sperziebonen, rijst, kipfilet of zalmfilet. Als toetje kun je bijvoorbeeld kwark met honing gebruiken. Wok groenten met kip, vis of rundvlees is ook heel geschikt en lekker! En ook hier geldt, geen sausjes erbij.

    Cart