Caloriearme voeding en maaltijden voor een gezonde levensstijl
Gezonde voeding levert voor het lichaam alle voedingsstoffen die nodig zijn om gezond en sterk te blijven. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen is het van belang om gevarieerd en met mate te eten. Hiervoor zijn verschillende methoden. Als je blijvend wilt afvallen is het eetpatroon wijzigen in een gevarieerd en matig patroon bijna een must. Zo is er bijvoorbeeld het speciale caloriearme dieet wat je kunt volgen. Dit is geschikt voor praktisch iedereen die gewicht wil verliezen.
Eet groente en fruit
2 ons groenten en 2 stuks fruit is de basisregel waar niet iedereen zich aan houdt. Je kan op verschillende manieren toch dagelijks deze aanbevolen hoeveelheid tot je krijgen. Fruit kan je bijzonder goed combineren bij het ontbijt. Combineer het met yoghurt of kwark en een graanproduct als muesli of cornflakes. Appels, mandarijnen en bananen zijn bijzonder geschikt als tussendoortje. Groente kun je ook combineren met de lunch. Een optie is om wat sla of rauwkost op je broodje met hartig beleg toe te voegen. Groente past uiteraard ook bij het avondeten. Je kan elke groente goed combineren met aardappels, rijst of pasta. Zorg altijd dat je voldoende groente en fruit in huis hebt, je grijpt dan nooit mis en kan altijd gezond eten.
Zwanger en afvallen
Gebalanceerd eten tijdens je zwangerschap is aan te raden. Als gevolg van misselijkheid zullen veel vrouwen de eerste 3 maanden onregelmatig eten, hierdoor zal gewichtstoename ontstaan. Ongezonde voeding en te weinig vocht zijn gevaren tijdens de eerste drie maanden van zwangerschap. Wanneer de baby is geboren worstelen ook veel vrouwen met overbodige kilo’s. Het is lastig om na de bevalling gewicht te verliezen zonder goede hulp.
Calorieën kwijt raken na de bevalling
Zwangere vrouwen wordt vaak aangeraden om 300 calorieën meer tot zich te nemen boven de normale aanbevolen hoeveelheid. Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert en goed en gebalanceerd eet volgens de schijf van vijf.
Calcium en vezels
Rond de 4e zwangerschapsmaand heb je ongeveer 1500 milligram calcium per dag nodig, dit is goed voor je eigen botten en die van je kind. Drink melk en andere zuivelproducten. Eet vezels om verstopping te voorkomen, dit gebeurd nog wel eens tijdens een zwangerschap. Vezels zitten in graanproducten, groenten en fruit.
IJzer
Regelmatig zijn er zwangere vrouwen die een tekort aan ijzer hebben in het begin van de zwangerschap. Eet voldoende groene groentes en vlees. Een optie is het innemen van ijzer supplementen. Overleg je dieet met je verloskundige of gynaecoloog. Je verloskundige of gynaecoloog kan ook exact aangeven welke voedingsmiddelen wel en niet gegeten dienen te worden tijdens de zwangerschap. Zorg er in ieder geval voor dat je niet rookt of alcoholische dranken neemt.